Home » Auto » 2 to drive (16½ jaar)

2toDrive

Nieuwsbericht | 13-10-2011

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) geeft op 1 november 2011 het startschot voor 2toDrive. Vanaf deze datum kunnen jongeren vanaf hun 17de verjaardag praktijkexamen voor hun rijbewijs afleggen. Als ze slagen kunnen ze tot hun 18de onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen. Bij de officiële aftrap van het experiment door de minister volgen 10 jongeren hun eerste 2toDrive-rijles.

Het experiment 2toDrive wordt gestart om de verkeersveiligheid te vergroten. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat jaarlijks 16 doden kunnen worden voorkomen als jongeren in het eerste jaar in de auto worden begeleid door een ervaren bestuurder.

Minister Schultz van Haegen: “ Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken. Met 2toDrive is het rijbewijs halen niet de eindstreep, maar juist het begin van een leertraject. Door een jaar lang begeleid te rijden, zitten jongeren op hun achttiende ervarener achter het stuur ”.

Met 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16 jaar hun theorie-examen voor rijbewijs B doen. Vanaf 16,5 jaar kunnen ze starten met praktijklessen. Vanaf hun 17de kunnen ze vervolgens het praktijkexamen bij het CBR aanvragen via de rijschool.

Populair

Het experiment voor begeleid rijden 2toDrive is al vanaf de start eind 2011 populair. Het aantal deelnemers bleek veel groter dan aanvankelijk ingeschat. Tot 1 juli van dit jaar zijn er in totaal 159.575 deelnemers geslaagd, zo blijkt uit cijfers van 2toDrive. Het RDW laat weten dat er inmiddels 130.201 begeleiderspassen zijn uitgegeven. Op de pas staan de namen van de coaches vermeld. Tot zijn of haar achttiende moet een geslaagde deelnemer aan 2toDrive het pasje samen met het rijbewijs altijd bij zich hebben tijdens een autorit.

Het experiment 2toDrive loopt sinds november 2011 en duurt tot 31 oktober 2017. Daarna wordt het begeleid rijden definitief ingevoerd. De beginnersperiode voor 2toDrivers wordt dan ook verkort van zeven jaar naar de gebruikelijke vijf jaar voor beginnende automobilisten.

Op de website van de RDW staat een voorbeeld van hoe de nieuwe pas eruit komt te zien.

Bron: verkeerspro.nl

Jongeren die slagen voor hun examen vragen bij de eigen gemeente het rijbewijs aan. De gemeente geeft het rijbewijs af als de jongere via www.2todrive.nl een begeleiderspas heeft gekregen. Op deze pas staan de namen van maximaal vijf personen die de bestuurder als zijn coaches heeft aangewezen. Een van deze personen moet bij het rijden in de auto zitten. Bij het rijden met een coach moeten jongeren zowel het behaalde rijbewijs als de begeleiderspas bij zich hebben.

Ervaringen in het buitenland laten zien dat 2toDrive werkt. Zo tonen proeven in Duitsland aan dat jongeren 30% minder ongevallen en 20% minder overtredingen veroorzaken als ze eerst onder begeleiding van een coach hebben gereden.

2toDrive loopt als een experiment met een looptijd van maximaal 6 jaar. Na de tussentijdse evaluatie in 2015 is besloten 2todrive definitief in te voeren. Hiermee wordt vanaf oktober 2017 'begeleid rijden' in de wet vastgelegd.

Voor meer informatie over het experiment en aanvraag begeleiderspas zie www.2todrive.nl

Bron: www.rijksoverheid.nlHandige linken

CBR
Rijschoolgegevens
Rijschool machtigen

Volg ons via


Autorijschool van D & D

A.G. de Vrijestraat 22
2806 SP GOUDA
Telefoon: 0182-524171
Mobiel: 0615477884