Home » Auto » Faalangst
Wat is faalangst?

Letterlijk de angst om te falen als je een ‘taak’ moet uitvoeren waar een beoordeling aan verbonden is b.v. een proefwerk op school of het rijexamen. Door de angst blokker je en worden normale vaardigheden op een lager niveau uitgevoerd dan mag worden verwacht.

Rijexamenangst is een hoogst vervelend verschijnsel. Kandidaten zakken niet omdat ze slecht rijden maar omdat ze te gespannen zijn om te laten zien wat ze kunnen.

Voor leerlingen met faalangst/rijexamenangst is het verankeren van goede handelingen en oplossingen een eerste stap op weg naar het halen van je rijbewijs. Hiervoor is de Rijopleiding In Stappen een goede methode. In deze opleiding zitten bv. 4 toets momenten waardoor je vast leert omgaan met de ‘druk’ van het examen.( zie ook informatie bij RIS).
Het gevaar bestaat dat je tijdens je examen blijft hangen in dat ene foutje wat je maakt. Hierdoor ligt je focus dan niet meer op de volgende verkeerssituatie, die dan ook niet meer naar tevredenheid verloopt en ga je ‘stapelen’. In de rijopleiding leren we je omgaan met het maken van ‘fouten’ en hoe daarna verder te rijden.

Bij Autorijschool Van D&D werken speciaal opgeleide instructeurs die de symptomen van faalangst kunnen herkennen en je daarin goed kunnen begeleiden. Ook bieden wij in samenwerking met Angst en Traumacentrum Gouda behandeltrajecten aan om faalangst aan te pakken.

Bij het CBR kan een faalangstexamen worden gedaan. Een speciaal hiervoor opgeleide examinator neemt dit examen af.

Wil je weten hoe het faalangstexamen bij het CBR gaat? Bekijk dan het filmpje.

Handige linken

CBR
Rijschoolgegevens
Rijschool machtigen
COVID-19 ProtocolVolg ons via


Autorijschool van D & D

A.G. de Vrijestraat 22
2806 SP GOUDA
Telefoon: 0182-524171

Privacy verklaring